Eva Janyšková

Certifikovaná lektorka Hormonální jógové terapie pro ženy a diabetiky podle Dinah Rodrigues, klasické jógy a jógy pro seniory
+420 602 158 422
jogamala108@gmail.com

JÓGA PRO SENIORY, ANEB VĚK JE POUZE ČÍSLO :-)

11.03.2018 10:43

Většina seniorů pojídá prášky jako bonbónky s pocitem jistoty, že spojení pojmů pilulka a důchod k sobě patří stejně nerozlučně jako k Maďarsku guláš nebo k Belgii pralinky.

Budete se divit, ale nemusí tomu tak být. Často prostě jenom stačí se začít hýbat -
a rozhýbete nejen svá těla, ale i svět okolo vás :-).

Nejčastěji si senioři stěžují na bolesti zad a kloubů, vysoký krevní tlak, na špatný spánek a depresi. To všechno jsou ale obtíže, které jsou z velké části způsobené naším způsobem života a nedostatkem pohybu.

POHYB JE NUTNOSTÍ, NIKOLIV PREVENCÍ

Ve věku nad 65 let pociťují „nějakou“ bolest, tedy bez zjevné příčiny, 4 lidé z 10.
Může za to dlouhodobé působení škodlivin na organismus, ale i opotřebení nervů
v důsledku některých nemocí, například cukrovky. Tyto bolesti snižují kvalitu života
a zároveň jsou důležitým signálem, který nás má upozornit, že něco není v pořádku.
To ale rozhodně není pokyn k ulehnutí do postele – u seniorů by tomu mělo být právě naopak!

ZŮSTAŇTE V POHYBU

Sami odborníci mají velmi jednoduché doporučení: snažte se co nejvíc hýbat. Nepříliš náročné, ale pravidelné cvičení zmírňuje jak bolesti při artróze a bolesti zad, tak bolesti při diabetické neuropatii. Při bolestech pomáhá jakákoli aktivita svalů. A není to jedna z mnoha možností, jak předcházet potížím – je to totiž možnost jediná! Naše těla nebyla zkonstruovaná na neustále sezení u televize, ale k pohybu. Jedině pohyb dokáže dostat do našich ztuhlých kloubů synoviální tekutinu, která je doslova promaže a vyživí chrupavčitou tkáň, aby nás nebolel každý krok, který uděláme. Jedině pohyb může protáhnout a posílit zatuhlé a ochablé svalstvo, které má ve finále na svědomí 90 % našich bolestí zad. Nestačí se ale jen projít od lednice na gauč.

IDEÁLNÍ? JÓGA PRO SENIORY!

Je jasné, že ve zralejším věku už pro nás není vhodný jakýkoliv pohyb a je třeba dbát, aby šlo o co nejšetrnější a zároveň nejefektivnější pohybovou aktivitu. Pomineme-li nejpřirozenější pohyb, kterým je chůze a to nejlépe v přírodě, je dnes považována za jednu z nejpříjemnějších a nejpřínosnějších aktivit pro všechny dříve narozené „jóga pro seniory“.

Je důležité zaměřit se na protahování a posilování svalů trupu a břicha. V určitém věku už začnou bolet záda téměř každého, a pokud nasadíte místo pohybu léky proti bolesti, ocitnete se v začarovaném kruhu. Sice na pár hodin „vypnete“ svou bolest, ale příčiny neodstraníte. Zkrácené svalstvo zatuhne, aby udrželo páteř vzpřímenou, a to má za následek zhoršený metabolizmus svalů, což v konečném důsledku zapříčiní další zkrácení a ještě větší bolest. Ztuhlé šíjové svaly a neustálá trápení odstartují migrény a z časté konzumace léků Vás pak může začít bolet i žaludek.

Posilování stehenních a hýžďových svalů v jednotlivých pozicích posiluje kolenní vazy, a tak ulevuje při bolestech kolen. Posílené svaly snižují zátěž vyvíjenou na postižený kloub, pohyb zrychluje spalování živin a prohloubené dýchání (při pránájámě), dodává víc kyslíku buňkám, díky čemuž se tkáně lépe prokrvují a hojí. Působení se projeví i na duševní úrovni, kdy dojde k celkovému zklidnění organismu.  

Na cvičení si většina seniorů najde i nové přátele, se kterými po lekci ještě vyrazí na kávu či na procházku. Jedná se tedy i o takovou menší společenskou událost, která jej jistě zajímavější a pro tělo prospěšnější než sezení doma u TV a pojídání křupek :-).

POHYBEM PROTI DEPRESI

Možná si teď říkáte, že vy nejste typ, kterému pohyb dělá dobře a nejšťastnější býváte doma u dobré knihy – výzkumy ale hovoří jinak. Pohyb ve stáří není pouhou prevencí, je nezbytnou nutností a to nejen pro fyzické, ale zejména právě pro psychické zdraví.

Proč ale cvičit právě jógu, když vhodný by mohl být jakýkoliv pohyb? Jóga totiž potlačuje stres mnohem efektivněji a dlouhodoběji než jiná cvičení a navíc ji lze cvičit doslova v každém věku a v jakékoliv fyzické kondici.

Jak už bylo řečeno, za největšího zabijáka 20 století dnes vědci považují stres – trvalé stresové zatížení bývá prvotní příčinou nejen bolesti zad, ale odstartuje také většinu dnešních civilizačních chorob. Mladí lidé se často domnívají, že důchodci už nemají důvod se stresovat – jak ale všichni víme, opak je zčásti pravdou. A právě v boji proti stresu si vede jóga opravdu znamenitě.

CVIČENÍ SNÍŽUJE NEMOCNOST

Cvičení seniorům pomáhá snížit nemocnost a umožňuje jim zůstat dlouho aktivní. Kladná odezva pravidelného cvičení je u onemocnění srdečně-cévních, osteoporóze, artritidě, potíží s močením, vzniku rakoviny, obezity a dalších. Cvičení také zlepšuje schopnost učení, zejména krátkodobé paměti a má vliv na kvalitní spánek. Pokud se týká diabetiků – pohybová aktivita zlepšuje schopnost svalových buněk přijímat inzulín, a snižuje tak možnost negativního působení vysoké hladiny cukru v krvi na krevní cévy a nervové buňky.

ZVLÁDNU TO?

Ano, zvládnete :-). Každý totiž cvičí přesně podle svých sil a možností. Jóga není žádná soutěž, a když určitý pohyb uděláte třeba jen na 10 %, ale vnímáte, že Vaše svaly se protahují, děláte ho naprosto správně. Naopak bývá chybou, když lidé v honbě za výkonem a jakousi vidinou dokonalosti jdou přes své hranice a možnosti, a pak se ještě týden nemohou postavit na nohy. Jóga, která má takové účinky, je prostě špatná jóga a špatné cvičení.